Franse aquarium Nausicaa 01
Europa,  Frankrijk,  Reisnieuws

Oog in oog met reuzenmanta’s in het Franse aquarium Nausicáa

 

In Boulogne-sur-Mer aan de noordwestkust van Frankrijk vind je het grootste aquarium van Europa: Nausicáa. Je kunt er uren ronddwalen en nog steeds niet uitgekeken zijn. En dat is niet zo gek, want er wonen zo’n 60.000 dieren verdeeld over 1.200 verschillende soorten. Pinguïns, leguanen, kaaimannen, zeeleeuwen, haaien, roggen en veel soorten vissen… En sinds kort is een uitje met kinderen naar het Franse aquarium Nausicáa nog leuker, want er zwemmen nu ook reuzenmanta’s rond in het grote bassin!

 

De grootste zeerog

De reuzenmanta – ook wel mantarog genoemd – is de grootste zeerog ter wereld. Hij kan 8 meter wijd worden en 1800 kilo zwaar. In Nausicáa zwemmen twee van deze gigantische dieren rond tussen allerlei andere soorten als adelaarsroggen, duivelsroggen, grijze haaien en grote scholen kleinere vissen. Voor het Franse aquarium Nausicaa is de komst van de twee reuzenmanta’s de spreekwoordelijke kers op de taart. Het doel om in het grote bassin het ecosysteem rond het eiland Malpelo – 500 kilometer ten westen van Colombia – na te bootsen, is hiermee gerealiseerd. Je kunt het ecosysteem in het grote aquarium bekijken vanuit een 18 meter lange glazen tunnelbuis die onder het aquarium doorloopt. Maar ook vanachter een enorme glazen wand van twintig bij vijf vierkante meter.

 

Franse aquarium Nausicaa 02Foto: J. Alexandre

Het belang van ecosystemen

Nausicáa hecht veel belang aan onderwaterecosystemen en het voortbestaan daarvan. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan het informeren van bezoekers over hoe een gezond ecosysteem functioneert en hoe we ecosystemen in stand kunnen houden. Vanwege deze niet aflatende aandacht voor dit bewustwordingsproces heeft Unesco Nausicaá de titel ‘Centre d’Excellence’ gegeven

 

Een perfecte omgeving voor een geslaagd tripje

Je vindt Nausicáa in Boulogne-sur-Mer. Dit stadje – dat een half uur rijden onder Calais ligt – is de belangrijkste vissershaven van Frankrijk. Het is een leuk stadje met een mooie citadel en een belfort dat Unesco-werelderfgoed is. Vanuit Boulogne-sur-Mer kan je een bezoekje brengen aan het chique Le Touquet-Paris-Plage en de mooie natuur van de Opaalkust ontdekken. Je kunt Boulogne-sur-Mer ook prima gebruiken als uitvalsbasis voor allerlei sportieve activiteiten zoals wandelen, fietsen, paardrijden, strandzeilen, kitesurfen en kajakken.

 

Meer naar het zuiden ligt de kuststreek van Picardië, met de Baai van de Somme; één van de mooiste baaien ter wereld. Hier kun je Frankrijks grootste kolonie zeehonden bekijken en ook de duizenden trekvogels die op deze plek graag een rustpauze inlassen.

 

Franse aquarium Nausicaa 03Foto: J.D. Hestin

 

Dit blog is geschreven op basis van een persbericht dat we ontvingen van Atout France. De foto’s komen ook van hen (fotocredits voor de bovenste foto: Nick Everett). Michal kan uit eigen ervaring beamen dat Boulogne-sur-Mer een leuk stadje is. In Nausicáa is zij toen helaas niet geweest…

 

Ben jij wel in het Franse aquarium Nausicáa geweest? Laat ons in een reactie weten hoe het was…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *