stranden in Nederland
Europa,  Nederland,  Onze tips,  Vakantietips

Top 4 leukste stranden in Nederland

Het is al weken strandweer in Nederland, heerlijk! Lekker rondrennen, zwemmen, schelpen zoeken en zandkastelen bouwen. Wij van Expeditie Kids Enzo houden ook van het strand. Maar wat zijn nou onze favoriete stranden in Nederland? En wist je dat je in Limburg ook naar het strand kan gaan? Dit is onze top 4!

1. Fun Beach in Panheel (Midden-Limburg)

stranden in Nederland
Dit hadden we vroeger moeten hebben! Ik snap wel dat mijn kinderen hier graag vertoeven. De naam zegt eigenlijk al alles: Fun Beach. Op een superlocatie aan het water in het Midden-Limburgse Maasplassengebied kun je je de hele dag vermaken, met het hele gezin. Wat dacht je van het Aquapark? Een 2000 m2 groot eiland in het water met drijvende speeltoestellen? De stoerdere kids en/of ouders kunnen bij Fun Beach flyboarden, jetpacken of wakeboarden. Voor de kleintjes is er een kidszone, afgescheiden van de rest. Ook kun je gewoon lekker met een boek op het strand liggen, eten en drinken in Strandpaviljoen Wakers Lounge, of natuurlijk: zwemmen. En heb je daarna nog energie? Huur dan een supplank, drijfmat, kano of een waterfiets. Fun Beach is onderscheiden met de Blauwe Vlag: dan voldoe je dus aan de allerhoogste eisen op het gebied van goede waterkwaliteit en veiligheid. En ze zijn door de ANWB uitgeroepen tot één van de beste binnenstranden van Nederland!

2. Het waddenstrand

stranden in NederlandDe laatste keer dat ik een waddenstrand bezocht, was toen we een weekend op Texel doorbrachten (in de voorjaarsvakantie). En meer precies was dat het strand op de noordpunt van Texel. Bij De Cocksdorp en de markante rode vuurtoren. Op die plek is het strand heel breed en moet je een eind lopen voordat je vanaf de duinen de waterlijn bereikt hebt. Zeker bij eb…. Maar dat is niet typisch voor Texel. Want zo herinner ik me ook het strand op Schiermonnikoog waar ik als klein kind mijn zomervakanties doorbracht. En het strand op Ameland, waar ik jaren geleden een keer was met de hele familie. Lang en breed. Eindeloos haast… Stranden waarlangs je heerlijk kunt uitwaaien. Waar je kunt zwemmen, vliegeren, zandkastelen bouwen, schelpen zoeken, strandjutten of vogels en zeehonden kijken. Want vermaak – zoals je bijvoorbeeld op Scheveningen vindt – is er nauwelijks. Zelfs een strandtent moet je zoeken. Je moet er van houden, die uitgestrekte leegte, maar ik vind het heerlijk!

3. Het strand van Wijk aan Zee

stranden in Nederland
Nee, er is geen boulevard langs het strand in Wijk aan Zee, en dat is juist onderdeel van de charme van dit Noord-Hollandse dorpje aan zee. Langs het brede strand vind je wel een paar gezellige strandpaviljoens voor een hapje en een drankje. Bezoek je Wijk aan Zee met kinderen, dan is strandtent Warners een aanrader. Je kunt er ontspannen op het terras zitten, met uitzicht op zee, terwijl je kinderen zich vermaken op de ballenberg of de trampolines. Er zijn verschillende opgangen naar het strand, zodat je kunt kiezen voor een rustig stuk strand of juist gezellige drukte. Als het een beetje waait is het leuk om wat dichter bij de pier tussen Wijk aan Zee en IJmuiden te gaan zitten, dan heb je uitzicht op kitesurfers in actie. Mijn favoriete moment op het strand: de zonsondergang!

4. Mirnser Klif in Friesland

stranden in NederlandIedereen weet dat Friesland strandjes aan de Waddenzee heeft. Ook aan het IJsselmeer zijn prachtige, bijna poederachtige stranden te vinden. Ik vond het strandje bij het Mirnser Klif ontzettend mooi! Er is een speeltoestel en een (bescheiden) strandpaviljoen. Je kunt hier goed windsurfen en kiten, of gewoon lekker kijken naar die vrolijk gekleurde zeiltjes. Je kunt een dagje naar dit strand prima combineren met een bezoek aan bezoekerscentrum Mar en Klif. Dan begrijp je ook direct waarom dit stukje Friesland zo heuvelachtig is. Een aanrader voor lunch of avondeten is pannenkoekenrestaurant Rijsterbosch.

Wat is jouw favoriete strand in Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *