Reisnieuws

Vier de zomer in Finland met het hele gezin

In Finland weten ze wat genieten is. Niet voor niets zijn de Finnen uitgeroepen tot het gelukkigste volk ter wereld. En de beste plek om dit met het hele gezin te ervaren, is het Finse Vuokatti. Na een bezoek aan Vuokatti weet je wat de Fins levensstijl inhoudt en neem je hoogstwaarschijnlijk een bak inspiratie – en blauwe bessen! – mee naar huis. Reden genoeg dus om de zomer in Finland te vieren…

In de winter kan je in Vuokatti skiën en op huskysafari gaan. Maar tijdens de zomermaanden verandert het stadje van een sfeervolle wintersportplaats in een groene oase van rust, ruimte en puurheid. De zomerse vibe valt als een deken over de regio heen. De Finnen uit het zuiden trekken massaal naar het noorden om te genieten in hun houten bungalow aan het meer. Er wordt fanatiek gewandeld, gevist, gekanood, voedsel geplukt en genoten van de sauna. Wil je dit ook ervaren? Lees verder en ontdek hoe jij de zomer in Finland kunt vieren, zoals de Finnen dat doen.

zomer in Finland

Peddelen over eindeloze meren 

Vuokatti wordt omgeven door haast eindeloze en heldere meren. Meren die rustgevend en stil zijn. Daarom mag een kanotocht of SUP-avontuur over de meren en smalle riviertjes niet ontbreken. Een kano of SUP-plank vind je in principe bij elke accommodatie waar je verblijft. Je kunt deze gratis gebruiken. Dus niets houdt je tegen om de rest van je gezin te showen hoe goed jij balans kunt houden. En val je toch in het water, dan is dat ook geen probleem. De Finse meren zijn zo schoon dat je er zelfs uit kunt drinken. Voor grootse avonturen kun je met een lokale gids op pad gaan in de kano. Je peddelt door ongerepte groene wouden, langs hangbruggen en watervallen, over beken en riviertjes.

Eten in het wild plukken

In Finland groeit de hele zomer lang van alles in het bos. Je kan je er tegoed doen aan cloudberries en blauwe bessen. In de herfst groeien overal paddenstoelen. Daar weten de Finnen tijdens de maaltijden wel raad mee, dus in de restaurants kun je de lekkerste met verse ingrediënten bereide gerechten verwachten. En vergeet je mand of plastic bakje niet als je zelf naar het bos gaat!

zomer in Finland

Op zijn Fins genieten

Jouw bungalow in Vuokatti heeft een eigen sauna! Dat is geen luxe; dat is heel normaal in Finland. Voor de Finnen is een sauna als een badkamer. De hele familie maakt er gebruik van, zowel jong als oud. Na een intensieve zweetsessie in de heerlijk ruikende sauna is het tijd om af te koelen. Gelukkig ligt het meer op hooguit tien meter afstand. Als je een paar keer kopje onder bent geweest, en genoeg bent afgekoeld, is het in Finland traditie om je te storten op lekkere hartige hapjes, zoetigheden en heerlijke sapjes. En als je uitgegeten bent, is het helemaal niet gek om gewoon nog een keer de sauna in te gaan…

Knuffelen met husky’s

Zeg je Finland, dan zeg je husky’s. Niets is leuker dan in de zomer in Finland met de kinderen naar een huskyboerderij te gaan. Om met de hele familie eindeloos te knuffelen met die schattige zachte honden. Ben je een actieve vakantieganger? Pak de riem en ga hiken met husky’s. Samen met een gids struin je door de bossen van de stille en schone Kainuu-regio. Een husky hike is ongeveer 7 kilometer lang.

Wilde dieren spotten

Dieren horen bij een familiereis in zomers Finland. Ga daarom, als je in Vuokatti bent, de bossen in om wildlife te spotten. Vuokatti ligt middenin de wildernis van het Kuhmo-gebied. Dit gebied staat bekend om haar rijke flora en fauna. Samen met een boswachter kun je naar een houten hut, midden in de wildernis, gebracht worden. In die hut vind je basisvoorzieningen die jou de mogelijkheid geven om een nacht lang met de hele familie te blijven. Door het grote raam aan de voorkant van de hut kijk je uit over het bos. Zo kun je de hele nacht naar buiten turen, wachtend tot je beren, wolven, vossen, veelvraten en vogels voorbij ziet komen.

Hiken met kinderen in de zomer in Finland

Wintersporten in de zomer

Hoewel er in de zomer geen sneeuw ligt in Vuokatti, kan je toch prima skiën. Dus heb je zin in een dagje wintersport, dan ben je in Vuokatti op de juiste plek. Je kunt er de piste afsjezen in de indoor skihal. Hier staan de ski’s en snowboards voor je klaar.

Met Noord-Europa-specialist Voigt Travel reis je af naar de mooiste uithoeken van ons continent. Voigt Travel komt al jaren in Finland. Ze weten precies waar jij moet zijn voor unieke belevenissen. Voigt Travel brengt je naar bestemmingen die perfect passen bij jouw behoeftes en wensen. Laat je inspireren en informeren over familiereizen, actieve vakanties en rustgevende bungalow stops. Je kunt kiezen voor individuele fly & drives of om te reizen met je eigen auto.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Voigt Travel. De foto’s zijn ook van hen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *